„Неблагонадеждният“ – изложба посветена на 100 години от рождението на Григор Първев

Първата изложба за 2022 г. в галерия „Серякова къща“ се откри на 20-ти януари от 17.30 часа и е посветена на 100 годишнината от рождението на доайена на троянските художници Григор Първев. Това е и първото събитие от поредицата посветени на 60-годишнината на Музея на занаятите – Троян.

Григор Първев е роден на 23. 01. 1922 г. в село Драганово, Великотърновко. След гурбет в Австрия, където работи като градинар и открива художествените си заложби, завършва Художествената академия в София през 1951 г., специалност стенопис.

След година в затвора, където е по подозрение в противодържавна дейност, е изпратен по разпределение учител в Кърджали. Там Григор Първев среща троянката Тотка Каранейчева, учителка по литература, с която свързва живота си.

След поредните житейски несгоди (принуден е да стане миньор, поради несправяне с учебната програма) двамата се местят в Троян. Тук след конкурс Григор Първев е назначен за художник на киното – рисува афиши за филмите.

През 1967 г. е първата му самостоятелна изложба – графика, във фоайето на троянското читалище. После се отдава на живописта – портрети, натюрморти, пейзажи, фигурални композиции. Участва в множество общи регионални, национални и международни изложби, но тъй като е считан за „неблагонадежден“ в политическо отношение, не е приет в Съюза на българските художници. Наред с рисуването пише разкази за деца и възрастни, участва в театрални постановки.

След промените през 1989 г. художникът Григор Първев е преоткрит от колекционери и галеристи. От създаването на Дружеството на троянските художници през 1991 г. е негов член и участва във всички общи изложби. През 2008 г., по случай 140-годишнината от обявяването на Троян за град е удостоен с почетното отличие „Златен герб“ – Троян.

Януари 2012 г. Григор Първев отбелязва 90-тата си годишнина с ретроспективна изложба в галерия „Серякова къща“.

Художникът напуска земния си път на 4 август 2019 г.

Изложбата посветена на 100 годишнината от рождението на Григор Първев ще включва около 40 художествени творби на автора от фонда на Музея на занаятите. Колекцията наброява 57 картини – графика и живопис, част от тях са дарени на Музея от художника. Последното дарение на седем негови работи постъпва посмъртно през 2020 г. от дъщеря му Мария Григорова Маркова, която е доцент, доктор на науките в СУ „Св. Климент Охридски”.

 

plakat Grigor Parvev

Снимки от изложбата

Григор Първев