30 ГОДИНИ ДРУЖЕСТВО НА ТРОЯНСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ

На 13-ти октомври от 17.30 часа в галерия „Серякова къща” се открива Традиционната есенна изложба на троянските художници.

Тази година тя ще премине под знака на Тридесетата годишнина от създаването на Дружеството на троянските художници.

6-ти юни 1991 година е денят, в който се осъществява една дългогодишна мечта на поколения троянски художници. В залата на Община Троян се учредява Дружество на троянските художници – самостоятелна юридическа организация с идеална цел. Учредителите приемат Устав на новото дружество. Избрано е и първото ръководство – председател Христо Йонков, зам.-председател Александър Димчев, секретар Дочо Терзиев и членове Енчо Ганковски, Йорданка Петрова и Янко Индерлийски. Председател на контролно-ревизионната комисия е Христо Радев.

В предстоящата изложба ще бъдат представени както нови и стари творби на троянските художници, така и на починалите членове на дружеството, с които разполагат фонд „Изобразително изкуство” на МНХЗПИ  и  частни колекции. Ще бъде излъчен видеозапис от откриване на Есенен салон през далечната 1993 г.

В изложбата ще има и изненади – картина на Александър Димчев с награда за живопис от троянските празници на културата през 1991 г; портрет на Доналд Тръмп – поредната провокация на Иван Хаджийски; керамикът Румен Георгиев този път участва с портрет на артиста Никола Тодев; Пламен Петров ще ни зарадва с картина от цикъла „Улични артисти”.

На празника на троянските художници, очаквайте отново концерт. Този път за нас ще свирят невероятните момчета от Gypsy Swing Cats.

Gypsy Swing Cats е трио от виола (Влади Михайлов), акордеон (Илко Градев) и контрабас (Юрий Божинов). Звученето им насочва към традициите на френския джипси суинг, а репертоарът включва пиеси от златната ера на суинга – европейски и американски. Любовта към импровизацията и спонтанното музикално общуване обединява музикантите и прави срещите с тях изпълнени с усмивки и добро настроение.

Видеоимпресия от изложбата

Снимки от изложбата

Снимки от откриването