Концерт Para Hot Jazz

В рамките на събитието „Нощ в музея” на 18 май 2019г. галерия „Серякова къща” представи концерт на квартет Para Hot Jazz  – Димитър Благоев (китара), Юри Божинов (контрабас), Влади Михайлов (виола) и Борислав Илиев (китара)

Para Hot Jazz е квартет, изпълняващ френски джипси суинг от 30-те и 40-те.  Виола, китара, тамбура и контрабас пресъздават джазовата сцена на Европа от първата половина на ХХ в. Танцувална музика, вдъхновена от бащите на този стил – Джанго Рейнхард и Стефан Грапели. Репертоарът включва суинг, както и избрани боса нова и джаз стандарти.

Стилът jazz manouche, swing manouche, gypsy jazz или в свободен превод френски цигански джаз е музика, възникнала във Франция през 30-те години на миналия век. Вдъхновена от емоцията на Джанго Рейнхард и финеса на Стефан Грапели, тя има милиони почитатели до днес.

Малко повече за четиримата музиканти:

Димитър Благоев е млад български китарист, роден през 1994 г. , син на известният тромпетист Венци Благоев. Музиклният му път започва на 6-годишна възраст, когато започва да свири на пиано. Няколко години по-късно открива китарата чрез рок музиката. В следващите години преминава през съвсем различни посоки, като изучава репертоарите на джаза и класическата музика. От 16-годишна възраст Димитър започва да свири редовно в биг бенда в родния си град Стара Загора. По време на двегодишното си обучение в Националната музикална академия в София, започва да пише свои собствени композиции, младият китарист има шанса да свири с някои от най-добрите джаз музиканти в страната. През 2016 г. Димитър се премества в Ница, Франция, за да учи в Консерваторията с легендарния френски китараист Philipp  Petit (Barney Willen, Tal Farlow, Miroslav Vitous)

Влади Михайлов свири на виола и контрабас. Завършва Държавната музикална академия. Има докторска степен от Софийския университет („Мултимедии в обучението по музика). Многократен участник е в майсторските класове по джаз импровизация на Милчо Левиев. Контрабасист в „Ginger Groove” и виолист в „Para Hot Jazz”. Участва в различни студийни и концертни проекти с наши и чужди музиканти. Създател и собственик на агенция за организиране на артистични събития „Partymusic.bg”.

Юри Божинов е завършил СМУ Л.Пипков с Контрабас и  ДМА П.Владигеров с Контрабас и Бас китара отдел Джаз и Поп музика.Свирил с много от най добрите музиканти в България и участвал в много проекти предимно Поп и Рок музика.

Борислав Илиев свири от 7 годишна възраст на китара.

Завършва средното си образование в Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ (Русе)

със специалност класическа китара. Продължава образованието си в

Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София.

Участник в майсторски класове на имена като Don Braden, Jiggs Whigham, Joris Teepe и други.

Свири в добре познатите групи Ginger Groove, Gypsy jazz квартета Para Hot Jazz и Outhentic.

Също така, Борислав свири на тамбура и пише собствени композиции.

Снимки от събитието

Видео от събитието