Изложба живопис и керамика

на  Ралица Цветкова, Иван Недялков и Илия Алексиев

На 23 юни от 18.00 часа в галерия „Серякова къща” ще бъде открита изложба на трима плевенски художници – Ралица Цветкова, Иван Недялков и Илия Алексиев.

Ралица Цветкова е родена през 1975 година в град Плевен.Завършила е ССХУПИ за приложни изкуства град Троян през 1994 година.Има участия в общите изложби на училището. През 2020 година(заради ковид пандемията)започва да рисува активно и да участва в изложби в родния си град-пролетни и есенни салони на плевенските художници,както и в други изложби през годината с колеги. Привърженик е на идеята на великия Леонадо Да Винчи: ”Живописта е няма поезия,поезията е сляпа живопис!”,затова допълва рисунките си с поезия,създадена също от нея,за конкретната творба. Съчетаванвто на двете изкуства допринася за по-пълно изразяване на идеята на авторката,както и за по-добра комуникация със зрителя.

Иван Недялков е роден през 1968 г. в град Плевен. Завършва Художествена гимназия в град Казанлък и висше педагогическо образование. Понастоящем работи като учител по изобразително изкуство в ОУ „Валери Петров“ – гр. Плевен. Умее да мотивира децата за творчески изяви. Негови ученици са носители на награди от местни и национални конкурси за детска рисунка. Вдъхновен е от творчеството на импресионистите и постимпресионистите, но не се притеснява да експериментира и да изпробва техники от различни стилове и жанрове на изобразителното изкуство. Привличат го идеи, породени от изследването на светлината и начина, по който тя разкрива реалността. Рисуването му доставя огромно удоволствие. Автор е на над хиляда творби, участвал е в общи изложби. Негови картини са притежание на частни колекционери в България и чужбина.

Илия Алексиев е роден през 1964 г. в град Плевен. Завършва 1983 г ССХУПИ – гр. Троян. От тридесет години работи като художник на свободна практика в областта на керамиката, скулптурата и карикатурата.  В творчеството си използва различни видове техники и съчетава различни материали – глина, метал, дърво и други. Произведенията му се отличават с креативност и новаторски идеи. Участвал е в общи карикатурни и приложни изложби у нас и в чужбина. Носител е на награда за млад художник от Международното биенале на хумора и сатирата – гр. Габрово (1994 г), печели награда на в. „ Капитал“ на Националната изложба на карикатурата – гр. София (1996 г).  Творческите му занимания в последните години са предимно в областта на керамиката. Неговите творби имат уникален почерк и представляват интерес както на широкия потребител, така и на ценители на приложното изкуство в България и чужбина.

В последните години се засили интереса на плевенски художници към троянската галерия – някои от тях са бивши възпитаници на ССХУПИ, други притежават вили в региона.

Предстоящата изложба ще покаже живопис и керамика и ще продължи до 17 юли 2022 г.

 

Видео от изложбата

Снимки от изложбата

трима
Афиш
Откриване на изложбата – видео