30 ЦВЕТНИ ГОДИНИ

На 10-ти септември 2021 г. от 18.00 часа , Музеят на народните художествени занаяти и ОбщинаТроян организираха празник „30 ЦВЕТНИ ГОДИНИ В ГАЛЕРИЯ „СЕРЯКОВА КЪЩА”.

В залите на галерията беше подредена изложба с избрани картини на ПЕНЧО БАЛКАНСКИ, БОЧО ДОНЕВ, ИВАН ПЕЕВСКИ, ИВАН ШОШКОВ И ГРИГОР ПЪРВЕВ от фонд „Изобразително изкуство” на МНХЗПИ. Петимата автори са считани от изкуствоведи и галеристи за най-добрите национално известни починали троянски художници. Творбите са специално подбрани за изложбата, някои от тях реставрирани и непоказвани до момента.

Новото обзорното издание  „30 ЦВЕТНИ ГОДИНИ”  беше представено от Нели Генкова – Маринова, чест посетител на галерия „Серякова къща” и модератор на поредица литературни събития.

За неговото написване са използвани архивни документи и снимки, както и материали от в-к „Троян 21”, в-к „Троянски глас” и други местни и национални  медии. Над текстовете са работили Елеонора Авджиева, Тотка Станчева и Мариела Шошкова. Редактор е известната издателка и преводач Невена Дишлиева – Кръстева.

Луксозният предпечат и печат е дело на софийското студио Идея Дизайн, чиито собственик е художникът Валентин Щинков.

По-голямата част от фотографиите са направени през годините от  Цветан Тончев.

В изданието освен история и много снимки на отминали събития, са представени впечатления на известни личности, както и на напълно анонимни хора, посещавали галерията. Отредено е място за любопитни факти, споменати са по-известните меценати и покровители.

Празничната вечер ще бъде озвучена от джаз музика и съвсем не случайно са поканени да свирят Венци Благоев-тромпет, Невилян Гемижев – кларинет, Павлин Павлов – цуктромбон и проф. Владимир Радулов – пиано. Те са едни от първите джаз музиканти изнесли свой концерт в галерия „Серякова къща” през далечната 2012, още преди тези концерти да станат традиция тук. „Троян се превърна в Ню Орлеанс”, ще напишат медиите за събитието тогава.

На празничната вечер на галерията бяха поканени много гости от страната, художници, писатели, меценати.

Празникът „30 цветни години“