Ани Петрова – ЖИВОПИС

На 13 юни от 18.00 часа в галерия „Серякова къща” се откри изложба живопис на художничката Ани Петрова.

Тя  е родена 1990 г. в гр. София. Израства в гр. Земен.  През 2009г. завършва Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ гр. София със специалност живопис, след което следва Българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Живописта остава голямата й любов и основното, с което тя се занимава.

Ани работи в сферата на портретната живопис.  Картините показват определени психологически състояния на моделите и пресъздаване на характера на дадения образ. Обект на изследване в работата й са мислите и състоянията, през които човешката душа преминава, изразени предимно през погледа на жената.

„Разглеждам  устойчивостта на душата и  изцелението й – как колкото и да сме охлузени, намираме сили с целия си ентусиазъм  да влезем в нещо красиво. В душата ни няма място за празни пространства – когато нещо излезе от там, освобождава място за друго, често много  по-хубаво.

Когато рисувам, мисля само за едно – че каквото и да правиш, независимо в какъв етап на живота си се намираш – трябва да бъдеш напълно искрен.  Не си ли, това си личи в една маска, в една дума, в един звук, в един поглед.

И както често обичам да казвам – чувствата могат да бъдат и лекота, и тежест. Но те създават. И когато това се случи и някое произведение събуди нещо у нас, чувстваме топлина. И тогава целта на изкуството е постигната.“

Ани открива първата си самостоятелна изложба „Разкриване“ през 2016 г. През 2017 г. изложбата гостува на изложбени зали „Рафаел Михайлов“, гр. Велико Търново и Рубик арт център гр. Варна, а през 2018 г. – в читалище „Светлина – 1924“ гр. Земен. 2019г. започва с портрети и фигурална живопис, в изложбата „Нощни размисли“, представена в столичната галерия „ЛИК“ и с голямо вълнение продължава с  изложба „Живопис“ в галерия „Серякова къща“ в Троян.

Художничката споделя: „За мен изложбата в галерия „Серякова къща“ в Троян е много вълнуваща следваща стъпка, защото това е една от най-уютните галерии, в които съм била. Галерия с голяма история и дух. Това e една обща изложба, в която показвам картини, рисувани в периода на последните десет години. Последните осем работи, по които работя в момента, ще бъдат показани за първи път  именно в Троян. Освен това имах  възможността да прекарам няколко дни в Троян и бях дълбоко впечатлена от сърдечността, вниманието и усмивките  на хората, които срещнах. За мен тази човешка топлина е много важна, тя ме изпълва с любов и ми дава много сили.“

Изложбата ще бъде подредена в залите на Етаж 2 на галерия „Серякова къща” и ще продължи до 15 юли 2019 г.

Снимки от изложбата

Снимки от откриването

Видео от изложбата