„Ценности“ 

изложба живопис на Светлин Русев и ученици

НА 5 СЕПТЕМВРИ в залите на втория етаж на галерия „Серякова къща” в Троян се откри изложба живопис на акад. Светлин Русев и ученици, озаглавена е „Ценности”. Колекцията, която бе представена, включва общо 33 специално подбрани творби на именития майстор, както и на няколко негови ученици, вече утвърдени автори – Милко Божков, Стилиян Атанасов, Иван Велчев-Йово, Валентин Колев, проф. Атанас Атанасов.

Изложбата се реализира по идея на кмета на Троян Донка Михайлова и троянци и гостите на града ни можеха да я видят до 5 октомври.

КОЙ Е Светлин Русев (1933 г. – 2018 г.)? Роден в с. Върбица, Плевенско. През 1959 г. завършва живопис при Дечко Узунов в Националната художествена академия. Председател на Съюза на българските художници (СБХ) от 1973 г. до 1985 г., после директор на Националната художествена галерия. Действащ член е на БАН от 2003 г. Носител на множество наши и чужди награди. Един от най-известните и ценени български художници от втората половина на 20. век, сред водещите фигури в българската култура в последните няколко десетилетия. Негови творби са изложени в Националната художествена галерия в София и в много художествени галерии и частни колекции в България и по света. Известен е и с изключително богатата си колекция на стари български автори, за която се разгоряха спорове след смъртта му.

ВСИЧКИ картини в изложбата „Ценности“ в троянската галерия са собственост на колекционера Васил Антонов, близък приятел на художника, с когото го свързва и съвместна работа по организиране на пленери и изложби. Депутат от Плевенския избирателен район, зам.-председател на парламентарната Комисия по вероизповеданията и правата на човека, бизнесмен, председател на Българската федерация по шахмат и голям ценител на изобразителното изкуство, щедър спонсор на културата и спорта и редовен посетител на галерия „Серякова къща“ в Троян.