„Je suis”  – ЖитЕйски СкУлпторни истории

Първата за годината изложба в галерия „Серякова къща” носи заглавието „Je suis” (Аз съм), което подсказва, че нейният автор Александър Пройнов – Апер е утвърден български художник, който чрез творбите си ще ни разкаже своите житейски скулптурни истории.

Александър Пройнов – АПЕР е роден на 6 септември 1958 г. в София.

Работи в сферата на монументалното изкуство .

За времето от 1982 до днес като творец е реализирал десетки самостоятелни изложби в Европа, близо 800 атракции и представяния у нас, изработил е над 2000 малки пластики.

Носител е на редица награди  включително и  на сребърен медал за принос към съврeменното изкуство.

Създател е на европейския символ “Зевс и Европа” за национални и регионални медии / телевизии/ под егидата на френското правителство и ЕС.

Създател е на наградите  на десетки  национални структури в сферата на икономиката, политиката и културата: “Златната ракла”,  на наградата „Слава”, връчвана на най-успешна фирма от Германо-Българската индустриално-търговска камара, на Комисията за защита на конкуренцията, Будител на годината на БНР – статуетката „АЗБУКИ”, на  наградата Топ-20 за българска музика на БНТ и БНР, на статуетката „Бялата птица” връчвана от БТА за дарителство, на НАП, МВР,МНО, на други литературни и поетични конкурси.

Дарител на много обществено  политически организации, училища, читалища, сиропиталища и на индивидуални носители на национална гордост и българщина .

Самоопределя се като асоциативно символистичен–философски скулптор, носител на новия Ренесанс.

Негови статуетки са притежание на Ватикана – подарени на папа Йоан Павел  Втори  и Папа Бенедикт, на много световни музеи и частни колекции.

Защо  поредната му творческа изява е точно в Троян ?

Творецът е лаконичен: „ За мен Троян е възрожденски град , с традиции и отношение към автентичната българска култура. Троян е  пример за възраждане  и  носител на изконните български ценности.

     Сантиментът ми  към Троян е породен и от трайното присъствие на моят приятел и съидейник Величкия епископ Сионий , игумен на Троянския манастир, който съм поканил да открие изложбата. Защото в Троян  има обособена културна  среда,  в която поколенията си подават ръка  за възраждане на една нова и по духовна България.”

 

 

Видео от изложбата

Снимки от изложбата

Снимки на творбите