„Жената в картини“ –

юбилейна изложба на Елена Понева

Елена Понева е родена на 6-ти юли 1949 г. в гр.Чирпан.

Завършва художествено училище и ВИИИ ”Николай Павлович”, специалност керамика гр.София. Първата й месторабота е в художествено училище по приложни изкуства град Троян. Наред с педагогическата дейност започват редица участия в ОХИ на ателието на младия художник по керамика в София и ОХИ по скулптура в градовете Кюстендил и В.Търново.

Членството в ателието на младия художник в София насочва творческите  й усилия в руслото на специалност Керамика. Следват редовни участия в Спиридоновите изложби и ОХИ изложби по приложни изкуства в София и Ямбол. Завоювани призови места и грамоти от ОХИ по приложни изкуства от Ямбол и София за цялостно представяне в разделите керамика и дизайн.

Поредица са участията й в международни изложби по приложни изкуства във Фаенца – Италия, Валорис – Франция, Валенсия – Испания и Вашингтон- САЩ.

В резултат на активен творчески път в СБХ за Елена Понева следват награда”Отличник на Комитета за култура”,  регулярни участия в ОХИ на територията на градовете Троян и Ловеч. В горните градове колективни участия в изложби с кожени облекла.

Вторият период от творческата дейност на художничката се пренася в родният Чирпан  в СОУ “П.К.Яворов” като редовен преподавател по изобразително изкуство, сформира се и успешно дипломира художествена паралелка след 7 клас. Упорита работа по подготовка и участия в  изложби, пленери и конкурси в Чирпан, Стара Загора, София-СБХ на Шипка 6, Бургас-преглед на Художествени паралелки, Международни  пленери  в Пловдив и Битоля Македония. При всички участия художествената паралелка печели първи и втори награди по живопис и  за цялостно представяне.

През 2007 година е подредена изложба на нейните ученици в Парламента.

Елена Понева има и три самостоятелни изложби по керамика и живопис и десетки участия в  ОХИ на художници от Чирпан и региона.

Носител е на Наградите: “Константин Величков” за най-добър учител на годината в област Стара Загора и голямата награда “Неофит Рилски” на МОН, връчена лично от президента.

 

Художничката пише за поредната си изложба в Троян: „ Троян е “рожденият“  ми град като творец и  учител. Благодарна съм му, както и на всички близки познати колеги, които са ме подкрепяли и насърчавали по пътя на изкуството. В Троян се научих на акуратност, съвършенство на ваяне на керамичния модул, които се постигат с къртовски труд и тежко физическо натоварване. В Троян открих монументалната керамика като мое призвание. С колегата Енчо Ганковски бяхме чудесен тандем по проектиране, изработка и монтаж на монументални пана в региона и страната. Самостоятелно проектирани и изработени две, отлично запазени до сега монументални пана във Враца и Велинград.”

 

Снимки от изложбата

Снимки от откриването

Видео от изложбата