Семейство Кирови

На 21-ви май 2021 г. от 18.00 часа се открива „Семейство Кирови” – изложба живопис и пластика, в памет на художничката Светлана Кирова

 

Светлана Кирова е родена на 13 септември 1958 г.

Родът й  по бащина линия води началото си от големият Минев род на Тревненска иконописна школа. Нейният дядо получава поръчка да изпише църквата Света Троица във Велико Търново и така се заселва там.

Тя завършва Великотърновския университет“Св. Св. Кирил и Методий „, Специалност Живопис. Член е на СБХ. Нейни картини се намират в редица галерии в страната и чужбина. Преподава живопис в НГПИ „ Проф. Венко Колев“ гр. Троян от 1983г. до 2020 г., когато почива внезапно.

 

Светлана е съпругата на художника Владимир Киров, с когото имат две деца Мартин и Любомира, също поели по пътя на творчеството.

 

Владо Киров е роден на 5 Ноември 1955 в град Ловеч.

Завършва Xудожествена гимназия, Казанлък-1969-1974 и Великотърновския университет“Св. Св. Кирил и Методий „, Специалност Живопис.

Специализира живопис в Санкт Петербург.

Има множество престижни награди: Купата на град Mougins-от международния конкурс за визуални изкуства град Ница, Франция, 1992 г.; Почетна грамота от петата международна изложба на миниатюрни изкуства, Торонто, Канада 1990; Първа награда за графика на национална изложба в София,1988; Почетна грамота-шестата международна изложба на миниатюрни изкуство, Торонто, Канада’1991; Една от десетте първи награди от Международния конкурс за оригинална живопис -Daler-Rowney, Англия, 2002;  Голямата награда на Международното Биенале за миниатюрни изкуства- Русе 2011; Наградата „ Ловешки Меч” 2012 в раздел „ Изобразителни изкуства”на община гр. Ловеч; Грамота за принос в развитието на българската култура. София 2007, Министерство на културата; Наградата на Мегахим от Международното Биенале за миниатюрни изкуства- Русе 2017

Владимир Киров е преподавател  в НГПИ „ Проф. Венко Колев“.

 

Мартин Киров е роден на  17 август 1980 г.

Завършва НГПИ „Проф. Венко Колев“гр.Троян ,а после и Националната Художествена Академия,специалност керамика. Участва в редица международни и национални изложби и симпозиуми. Красотата и естетиката на пластичните му търсения в областта на керамиката са забелязани и той е избран да направи наградата за Международния Фестивал на Етнографския филм град София 2015 година.

Мартин Киров също е преподавател по точарство  в НГПИ „ Проф. Венко Колев“, Троян.

 

Любомира Кирова е родена през 2005 г. В момента е ученичка в НУПИ Проф. Венко Колев.

 

Изложбата ще събере на едно място творби на четиримата художници от семейство Кирови и е в памет на Светлана, която почина на 6-ти февруари 2020 г.

Видео от изложбата

Снимки от изложбата

Афиш изложба Кирови
Музикална видеоимпресия с творби