„Нюанси на времето“

Изложба живопис на Огнян Кузманов и Милена Костуркова

 

Изложбата „Нюанси на времето” е пътуваща, като първото й представяне ще бъде в галерия „Серякова къща” в  Троян (откриване  23-ти февруари, 17.30 ч.), а по-късно в Плевен, Казанлък, Козлодуй, Балчик. Идеята за нея се оформя като проект, с който се кандидатства за финансиране от Министерството на културата по програма „Творчески инициативи“. По нея се отпускат по 4000 лева на българските независими артисти от различни сфери на изкуството, ако представят достоен самостоятелен проект на българска тематика. Светлина, надежда, вяра – това ще са посланията, които известният плевенски художник Огнян Кузманов заедно с жената до себе си Милена Костуркова ще изпратят към публиката. Настоящата реалност във време на пандемия мотивира художниците да създадат нещо като хроника на времето, но с огледален смисъл. Вместо мрачни настроения, изложбата има за цел да внуши, че и в най-тежките моменти от живота има надежда. И както годишните сезони се сменят, така и събитията в  човешкия живот са белязани от възходи и падения.

Кои са двамата автори?

Наричат художника Огнян Кузманов „бързащия експериментатор“ и „реалния модернист на собствения си живот, стил и изкуство“. Той не спира да провокира себе си и публиката с нови търсения и малки или по-големи открития, с които радва почитателите си непрестанно. Творчеството му отдавна е прескочило границите на родния Плевен, както и тези на страната ни. Негови картини са представяни във Франция, Словакия, Сърбия, Чехия, Германия, Норвегия, Швеция, Гърция, Турция, Белгия, САЩ и други държави, а участията му в общи изложби са десетки. Творческият импулс го провокира да създава интересни арт събития, които се превръщат в празник както за участниците в тях, така и за публиката. Такива са пленерите в град Обзор, които събират творци от няколко държави по два пъти в година. Миналото лято се роди още едно духовно дете на плевенския автор – пленерът „Пространство и време“, привлякъл художници от 6 държави в уютната и приказна атмосфера на Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в град Балчик.

Милена Костуркова е родена през 1976 година в град Пловдив. От 7 години живее в гр. Плевен.  От дете рисува и още тогава разбира, че това е нейният път. Нейни картини има в галерии в Плевен, Пловдив и Варна, както и в много домове в България и чужбина. Участва в общи ескпозиции в страната, а през март месец 2020 г Сдружение „Духът на Плевен“ я представи цялостно като творец за пръв път – под формата на виртуален вернисаж. Всяка година от последните шест, през летния сезон, художничката твори в Париж, който има специално място в сърцето й. Във френската столица рисува предимно акварели, които са много търсени и харесвани от разнородна международна публика.

Изложбата „Нюанси на времето” може да бъде видяна в Троян до 16-ти март 2021 г.

Видео от изложбата

Снимки от изложбата

Снимки на художниците