„ПРИКАЗКА“

Изложба живопис на Цоню и Денислав Меразчиеви

 

На 15-ти декември от 17.30 ч. се открива изложбата „Приказка” на двама талантливи художници от гр. Левски, които  са баща и син – Цоню и Денислав Меразчиеви.

ЦОНЮ МЕРАЗЧИЕВ завършва  художествена гимназия „Илия Бешков“ през 1987г. със специалност живопис.

От 1981г. работи към кинефикация Плевен като художник.

Член на групата на Плевенските художници.

Участва в общи художествени изложби в град Плевен, София и родния си град Левски.

През 2001г. в град Левски е първата самостоятелна изложба, като включва и сина си Денислав.

През 2003г. прави самостоятелна изложба в областна художествена галерия на софийските художници на бул. „Витоша“.

През 2005г. подрежда творби за самостоятелна изложба в родния си град Левски в новосъздадената галерия „Георги Парцалев“.

Участва в изложби във Варна, Бургас, Несебър, Трявна, Плевен, София и други.

По случай празника на град Левски през 2008г. подрежда трета самостоятелна изложба. Следва съвместна изложба със сина му отново в град Левски през 2014г. и няколко съвместни изложби отново заедно с него в „Дом на Енергетика”, гр. Козлодуй.

 

ДЕНИСЛАВ МЕРАЗЧИЕВ от малък следва пътя на баща си в изобразителното изкуство под вещото му ръководство. Самоук е и все още се учи по дългия и трънлив път на живописта и изобразителното изкуство.

На 8 години печели конкурса за детска рисунка за времето на БТВ. На  10-11 годишна възраст за първи път участва в изложба на баща си в град Левски със темперни бои и смесена техника.

След детските години се озовава в строителния техникум, където въпреки техническите знания продължава да рисува и печели първа награда за рисунка на строителен техникум „Никола Фичев“ – град Плевен.

Дълго време се увлича по графиката.

Прави самостоятелна изложба графики и графични рисунки в град Левски през 2012г.  Следват и съвместни изложби с баща му в град Левски и град Козлодуй.

Постепенно се насочва към живописта. Стихията му са абстрактните нефигурални композиции, сюреалистичните детайли пейзажи от България. Обича тракийските и народните мотиви.

Двамата автори ще гостуват в троянската галерия непосредствено след тяхна съвместна изложба в Исторически музей в гр. Павликени.

Видео от изложбата

Снимки от изложбата

Снимки на художниците

афиш "Приказка"