Спомен за един Кентавър

На 11-ти май 2019 се навършиха 10 години от смъртта на троянския скулптор Веселин Шошков.  Галерия „Серякова къща”  представ в негова памет „Спомен за един кентавър” – изложба на малка пластика.

Веселин Шошков е роден на 6 декември 1960 г. в Троян. Завършва средното художествено училище  за приложни изкуства в родния си град, а после и класа по скулптура на проф.Величко Минеков в Художествената академия. Интересът към изкуството му не е случаен, родственик е на художникът-живописец Иван Шошков.

Работи в областта на малката и монументалната пластика.

Специалистите твърдят, че Веселин Шошков има характерен стил, в който се придържа към анатомията на фигурите, като изчиства формите и засилва тяхното въздействие чрез грацията, изяществото, мощта и движението на образите. Той хвърля предизвикателство към женската красота, привлечен е от образа на Дон Кихот, на митичния певец Орфей и конят Еднорог, надарен с вълшебни качества. Кентаври, коне, митологични сцени и образи, родени във фантазията на твореца населяват по неподражаем начин неговият свят. Образите му са страстни, одухотворени, изпълнени с тайнство, което привлича и очите и сърцето. Те оживяват в метала, имат дух и светлина, преминават през времето със своята история. Другата негова любима тема е джаза и артистичния дух на френския Мулен Руж, на който посвещава много свои творби.

Макар и кратък, животът му е забележителен с творческите постижения, признанието на ценителите и обичта на приятели, на колеги художници, и на учениците от Художественото училище в Троян, където е  преподавател по специалните предмети. 

Негов е паметникът на Свети Климент Охридски в двора на едноименното троянско училище. Автор е на наградата   за патриотична поезия “Георги Джагаров” за 2004 г. и на годишните литературни награди на Съюза на българските писатели за 2005-та година.

В продължение на 8 години е председател на Дружеството на троянските художници.

Първата му самостоятелна изложба е през 1991 г. в Троян.  През годините има самостоятелни изложби няколкократно в София – галериите „Драка”, „Лик”, „Ерикас”,”Артамонцев”, „Минерва” ,  в швейцарския курорт Кандерщег, в парижката галерия „ЕспоАрт”. Участвал е в международни симпозиуми по скулптура в  Кандерщег, в Унгария, в Удон – Франция, както и в керамичния пленер в родния си Троян. Има първа награда от националната изложба “Пътят е живот” в Стара Загора. През 2004-та година на фестивала на художествената пластика във френския град Нант получава Голямата награда за творба, изобразяваща арфа с крила. Чуждата публика оценява изящните пластики заради изключителния дух и силен емоционален заряд, който носят. Участва в представянето на България в туристическите борси в Щутгарт, Братислава, Берлин и Москва.

Негови пластики колекционира известният руски поет Евгени Евтушенко.

Веселин Шошков почива внезапно  в новопостроеното си ателие на 11 май 2009-та година, непосредствено след като е подготвял нова колекция пластики за изложба в Швейцария. След смъртта му тези пластики са довършени от неговите състуденти и приятели.

В изложбата в галерия „Серякова къща” бяха представени пластики собственост на семейството на художника, както и такива от други частни колекции.

Снимки от изложбата

Видео от изложбата